Type the characters you see in this picture. (verify using audio)
Type the characters you see in the picture above; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Nashville paving experts Pavecoat, LLC
Call for a Free Estimate
615.401.7590

Frequently Asked Paving Questions

Good drainage is important for pavement durability. It is desirable to blend the surface of the pavement to the contour of the existing ground so that the surface water runs over or away from it. In flat areas, the driveway should be sloped or crowned not less than 1/4 in./ft (2cm/m) so water will drain off.

Asphalt has various sizes of stone and sand that will create varied textured surfaces. It is natural for areas that have been raked and manually applied to appear slightly rougher than those done by a machine. This should not be a concern.

Other questions you might have...

  1. How long has Pavecoat, LLC been in business?
    ANSWER: Pavecoat, LLC has has been in business for 17 years with 35 years of experience.
  2. Do you charge to have someone come out to my house and discuss my options and give me a quote?
    ANSWER: We are happy to provide you with a FREE consultation in your home or at your job site to assess your needs, explain your options and give you an estimate for us to do the job.
  3. What is the difference between "resurface", "remove and replace", and "repair"?
    ANSWER: Resurface - This is when a top layer of asphalt is added over existing driveway or asphalt surface, and NO excavation or base repair is done.
    Remove and Replace - This is when the old asphalt surface is excavated and removed. A new base is created and compressed, then new asphalt is added and compressed.
    Repair - This is when a small damaged area is heated (usually with a blow torch) and re-compacted to fix holes, repair cracks and correct drainage problems or aesthetic issues.
  4. How many inches, and what type of asphalt will be paved?
    ANSWER: New construction consists of 6" of stone base, 2" of binder mix and 2" of ( 411 E ) topping mix compacted. An overlay can be 1 1/2" or 2" compacted. On asphalt repairs we check the base, install binder mix and topping determined on what is taken out to pave to existing level.
  5. What type of equipment will be used?
    ANSWER: Pavecoat, LLC uses a paver, roller, trucks, tack machine, hand tools, lutes and shovels.
  6. How do you determine the estimated time frame to do the job?
    ANSWER: Time is determined by the distance of the job site from the hot mix plants, production if personal and efficiency.
  7. Will Pavecoat, LLC add gravel if necessary to create a proper base?
    ANSWER: Yes Pavecoat, LLC will add gravel if necessary, but we will not warranty the paving if we do not install the base or grade out the existing base.
  8. What is guaranteed?
    ANSWER: Pavecoat, LLC guarantees all materials and workmanship for 1 year.
  9. After the paving is done, how long before we can use that area for driving, parking, access etc.?
    ANSWER: : When asphalt is applied, it is very hot; it practically bakes itself to a hard surface. Minimal usage of the asphalt, such as accessing a garage or parking overnight, will not hurt the surface. Again, we stress minimal use during the initial day(s) that the asphalt is beginning to cure. Any member of the paving crew can tell you the options you have.
  10. What is the curing process, and what does it mean?
    ANSWER: Asphalt, like cement and other surface protectors, cures as it gets older. It completely dries and cools with the passage of time, becoming harder and harder.
  11. Can you excavate and pave on the same day?
    ANSWER: : Many factors contribute to determining whether or not we can excavate and pave on the same day: The condition of the paved area, its age, the time of year, weather conditions, and the condition of the base. Although we use state of the art vibration rollers, the base does have a better chance to settle and compact when you wait longer to add the asphalt.
  12. Can I drive and park on the new paved area before the asphalt is poured?
    ANSWER: Yes, you can. Using your pavement before the asphalt is poured will assist with the compression and settling of the base. The base will not be harmed if you use it.
  13. What is the life expectancy of a well paved driveway?
    ANSWER: There are several factors that can affect the life expectancy of a driveway that are beyond a paving contractor's control: Soil type, water damage (flood and ice), the types and numbers of vehicles using the driveway, etc. You should seal coat every 5 years to decrease deterioration.
  14. What will happen if the paved area is not properly compacted?
    ANSWER: Cracking, crumbling, or sinking of the asphalt, are signs of that the project was not properly compacted.
  15. What is the environmental impact of asphalt paving?
    ANSWER: If you have environmental concerns, we would be happy to use recycled paving materials at your request. When we remove an old driveway, we return the material for recycling at the asphalt plant. We do not dispose of the old asphalt in any land fill or dump.
 

Accreditation / Licensure

Greater Nashville Apartment Association Logo
Better Business Bureau Logo
Tennessee License #00037143